Shetlanninlammaskoira

Shetlanninlammaskoira

Shetlanninlammaskoira, joka tunnetaan myös nimellä sheltti, on pieni paimenkoira, joka on iloinen, tarmokas ja älykäs. Tämä rotu sopii erinomaisesti perhekoiraksi, harrastuskoiraksi ja näyttelykoiraksi. Shetlanninlammaskoira on myös erinomainen paimenkoira, joka on käytetty vuosisatojen ajan karjan paimennukseen. Shetlanninlammaskoiran historia juontaakin juurensa Skotlannin saarille, jossa se on ollut käytössä karjan paimennuksessa. Rotu on kehittynyt pienikokoisemmaksi kuin sen suurempi serkku, collie. Shetlanninlammaskoira on yksi Suomen suosituimmista koiraroduista, ja se sopii erinomaisesti suomalaiseen ilmastoon ja elämäntapaan.

Shetlanninlammaskoira avaruudessa

Keskeiset asiat

  • Shetlanninlammaskoira on pieni, iloinen ja älykäs paimenkoira, joka sopii erinomaisesti perhekoiraksi, harrastuskoiraksi ja näyttelykoiraksi.
  • Shetlanninlammaskoiran historia juontaa juurensa Skotlannin saarille, ja rotu on kehittynyt pienikokoisemmaksi kuin sen suurempi serkku, collie.
  • Shetlanninlammaskoira on yksi Suomen suosituimmista koiraroduista, ja se sopii erinomaisesti suomalaiseen ilmastoon ja elämäntapaan.

Shetlanninlammaskoiran historia

Shetlanninlammaskoira ja lammas

Shetlanninlammaskoira on pieni paimenkoira, joka on kotoisin Skotlannin pohjoisosassa sijaitsevilta Shetlannin saarilta. Rotu on kehittynyt auttamaan karjanpitoa karuissa ja vaikeissa olosuhteissa. Skotlantilaiset lammasfarmarit halusivat pienen ja ketterän paimenkoiran, joka olisi helposti hallittavissa, ja shetlanninlammaskoira oli täydellinen valinta tähän tarkoitukseen.

Shetlanninlammaskoiran historia Suomessa alkoi vuodesta 1951, kun Regina Bromantoi ensimmäisen yksilön Ruotsista Suomeen. Varsinainen kasvatustyö pääsi käyntiin 1950-luvulla, ja rekisteröintimäärät lähtivät nopeaan kasvuun. Rekisteröintejä vuodesta 1951 vuoteen 2015 on yhteensä 26 655 kappaletta.

Nykyään shetlanninlammaskoira soveltuu moniin eri käyttötarkoituksiin, kuten lemmikiksi, agilityyn ja tokoon. Rotu on erittäin suosittu Suomessa ja oli vuonna 2022 Suomen toiseksi eniten rekisteröity koirarotu.

Shetlanninlammaskoirat ry on toiminut jo vuodesta 1984 lähtien. Sen päämääränä on johtaa ja valvoa rodun jalostusta, kehittämistä ja rotuharrastuksen edistämistä. Rotujärjestö pyrkii myös lisäämään tietoisuutta shetlanninlammaskoiran historiasta ja ominaisuuksista.

Shetlanninlammaskoiran ulkonäkö

Shetlanninlammaskoira järven rannalla

Shetlanninlammaskoira on pienikokoinen, sopusuhtainen ja tasapainoinen paimenkoira, joka on erittäin kaunis ja suloinen. Rotu on tunnettu erityisesti pitkästä ja tuuheasta karvapeitteestään, joka on suhteellisen helppohoitoinen. Shetlanninlammaskoiran turkki on hyvin pehmeä ja sileä, eikä se takkuunnu tai likaannu helposti.

Pää ja ilme

Shetlanninlammaskoiran pää on erittäin hienopiirteinen ja antaa koiralle aatelisen ensivaikutelman. Pään ympärillä komeileva harja sekä mantelinmuotoiset ja ilmeikkäät silmät vahvistavat koiran hienostunutta ulkonäköä. Shetlanninlammaskoiran ilme on yleensä lempeä ja ystävällinen, mikä tekee siitä erittäin viehättävän.

Turkki ja värit

Shetlanninlammaskoiran turkki voi olla pitkä tai lyhyt, ja se voi esiintyä eri väreissä, kuten mustavalkoisena, soopelina, tricolourina ja blue merlena. Pitkäkarvainen sheltti tarvitsee säännöllistä harjausta, jotta sen turkki pysyy hyvässä kunnossa. Shetlanninlammaskoiran turkin väri voi vaihdella eri yksilöillä ja rodun sisällä.

Koko

Shetlanninlammaskoiran koko vaihtelee yksilöllisesti, mutta se on yleensä noin 33-41 cm korkea ja painaa noin 6-10 kilogrammaa. Nartut ovat usein uroksia pienempiä. Shetlanninlammaskoiran koon vaihtelu voi johtua pentueen sisäisestä vaihtelusta, joten rotua harkitsevan on syytä ottaa tämä huomioon.

Shetlanninlammaskoiran luonne ja temperamentti

Shetlanninlammaskoira leikkii järvessä

Shetlanninlammaskoiran luonne on ystävällinen, leikkisä ja miellyttämisenhaluinen. Rotu on erittäin älykäs ja valpas, mikä tekee siitä erinomaisen vahtikoiran. Shetlanninlammaskoira on myös herkkä ja sitkeä rotu, joka on omistajaansa kiintynyt ja haluaa olla mukana kaikessa toiminnassa.

Aktiivisuus on yksi shetlanninlammaskoiran tunnusomaisista piirteistä. Rotu tarvitsee paljon liikuntaa ja henkistä stimulaatiota pysyäkseen onnellisena ja terveenä. Shetlanninlammaskoira sopii erinomaisesti aktiiviselle omistajalle, joka haluaa harrastaa koiransa kanssa erilaisia aktiviteetteja.

Shetlanninlammaskoiran temperamentti on tasapainoinen ja sopeutumiskykyinen. Rotu sopii hyvin perhekoiraksi, sillä se on erittäin lapsiystävällinen ja helppo kouluttaa. Shetlanninlammaskoiran yhteistyökyky on erinomainen, mikä tekee siitä erinomaisen harrastuskoiran.

Kaiken kaikkiaan shetlanninlammaskoira on lempeä ja rakastettava rotu, joka sopii hyvin monenlaiseen elämäntilanteeseen. Rotu vaatii kuitenkin paljon huomiota ja aktiviteetteja pysyäkseen onnellisena ja terveenä.

Shetlanninlammaskoiran terveys

Shetlanninlammaskoira on suhteellisen terve rotu, mutta kuten kaikilla roduilla, sillä on joitakin terveysongelmia. Tässä osiossa käsitellään yleisimpiä shetlanninlammaskoiran terveysongelmia.

Silmäsairaudet

Shetlanninlammaskoiralla esiintyy jonkin verran silmäsairauksia, joista yleisin on Collie Eye Anomaly (CEA). CEA on perinnöllinen sairaus, joka vaikuttaa silmän kehitykseen. Vakavimmillaan se voi johtaa sokeutumiseen. Muita silmäsairauksia, joita shetlanninlammaskoiralla voi esiintyä, ovat PRA, HC ja distichiasis.

Lonkkanivelen kasvuhäiriö

Shetlanninlammaskoiralla voi esiintyä lonkkanivelen kasvuhäiriöitä. Näitä voi aiheuttaa perinnöllinen taipumus tai ympäristötekijät. Lonkkanivelen kasvuhäiriö voi johtaa niveltulehdukseen ja kipuun.

Von Willebrandin tauti

Von Willebrandin tauti on perinnöllinen verenvuototauti, joka voi vaikuttaa shetlanninlammaskoiriin. Tauti vaikuttaa veren hyytymiseen ja voi johtaa lisääntyneeseen verenvuotoon.

MDR1-geenivirhe

MDR1-geenivirhe on perinnöllinen sairaus, joka vaikuttaa shetlanninlammaskoiriin. Tämä geenivirhe vaikuttaa koiran kykyyn poistaa tiettyjä lääkkeitä elimistöstään. Tämä voi johtaa lääkkeiden yliannostukseen ja myrkytykseen.

PEVISA-ohjelma

PEVISA-ohjelma on suositus jalostukseen käytettävien koirien terveystutkimuksista. Shetlanninlammaskoirat kuuluvat PEVISA-ohjelmaan, joka edistää rotujen terveyttä.

Jalostuksen tavoiteohjelma

Jalostuksen tavoiteohjelma on suositus shetlanninlammaskoiran jalostukseen käytettävien koirien ominaisuuksista ja terveydestä. Jalostuksen tavoiteohjelma auttaa varmistamaan, että shetlanninlammaskoirien jalostus tapahtuu terveellisten ja hyväluonteisten koirien välillä.

Eläinlääkärikäynnit

Shetlanninlammaskoiran omistajan tulee huolehtia koiransa terveydestä ja viedä se säännöllisesti eläinlääkärin tarkastukseen. Eläinlääkärikäynti on tärkeä tapa varmistaa, että koirasi on terve ja että mahdolliset terveysongelmat havaitaan mahdollisimman varhain.

Shetlanninlammaskoiran kasvatus ja jalostus

Pentu

Shetlanninlammaskoira pentu

Kun harkitset shetlanninlammaskoiran kasvatusta, on tärkeää valita sopiva pentu. Pentu on hyvä hankkia luotettavalta kasvattajalta, joka on rekisteröity ja noudattaa Suomen Kennelliiton jalostusohjeita. Kasvattajan tulee myös antaa tietoa pentujen vanhempien terveystuloksista ja rodunomaisuudesta, jotta voit varmistaa, että pentu on terve ja rodunomainen.

Pentu on myös tärkeä kouluttaa oikein ja tarjota sille riittävästi liikuntaa ja älyllistä aktivointia. Tämä auttaa pentua kehittymään tasapainoiseksi aikuiseksi koiraksi.

Kasvattaja

Shetlanninlammaskoiran kasvattajan tulee noudattaa Suomen Kennelliiton jalostusohjeita ja jalostuksen tavoiteohjelmaa. Kasvattajan tulee myös testata jalostuskoiransa terveyttä ja luonnetta, jotta varmistetaan, että pentueesta tulee terveitä ja rodunomaisia pentuja.

Kasvattajan tulee myös tarjota pentueelle hyvät olosuhteet, riittävästi sosiaalistamista ja koulutusta, jotta pennuista tulee tasapainoisia ja hyvin käyttäytyviä aikuisia koiria.

On tärkeää valita luotettava kasvattaja, joka on sitoutunut rodun jalostukseen ja joka tarjoaa pentueelle hyvät olosuhteet ja asianmukaisen hoidon.

Shetlanninlammaskoiran käyttö ja aktiviteetit

Shetlanninlammaskoirat ovat monipuolisia koiria, jotka soveltuvat moniin eri käyttötarkoituksiin. Ne ovat aktiivisia ja älykkäitä, joten niille on tärkeää tarjota paljon liikuntaa ja aktiviteetteja. Tässä osiossa käsitellään shetlanninlammaskoirien käyttöä ja aktiviteetteja.

Shetlanninlammaskoira puistossa

Agility ja Toko

Shetlanninlammaskoirat ovat erinomaisia agility- ja tokokoiria. Ne ovat nopeita, ketteriä ja oppivaisia, mikä tekee niistä hyviä kilpakumppaneita näissä lajeissa. Agilityssa koira suorittaa esteitä nopeasti ja tarkasti, kun taas tokossa koira tottelee ohjaajaa erilaisissa tehtävissä. Shetlanninlammaskoirat menestyvät usein näissä lajeissa ja ovatkin suosittuja kilpakumppaneita.

Koiratanssi ja Rally-Toko

Koiratanssi ja rally-toko ovat myös suosittuja aktiviteetteja shetlanninlammaskoirien keskuudessa. Koiratanssissa koira ja ohjaaja tekevät yhdessä erilaisia tanssiliikkeitä musiikin tahtiin. Rally-tokossa koira suorittaa erilaisia tehtäviä radalla yhdessä ohjaajan kanssa. Nämä aktiviteetit vaativat koiralta oppivaisuutta ja yhteistyökykyä, mikä sopii shetlanninlammaskoirille erinomaisesti.

Shetlanninlammaskoirat ovat myös hyviä paimenkoiria, ja niitä käytetäänkin usein paimennuksessa. Ne ovat älykkäitä ja nopeita oppimaan uusia asioita, mikä tekee niistä hyviä apulaisia paimennuksessa. Lisäksi shetlanninlammaskoirat ovat hyviä seurakoiria, ja ne ovatkin suosittuja lemmikkejä.

Kaiken kaikkiaan shetlanninlammaskoirat ovat monipuolisia ja aktiivisia koiria, jotka tarvitsevat paljon liikuntaa ja aktiviteetteja. Niille sopivat erinomaisesti erilaiset koiraurheilulajit, kuten agility, toko, koiratanssi ja rally-toko. Lisäksi ne ovat hyviä paimenkoiria ja seurakoiria. Shetlanninlammaskoiralleni kannattaa siis tarjota monipuolisia aktiviteetteja ja mahdollisuuksia oppia uusia asioita.

Shetlanninlammaskoiran hoito

Shetlanninlammaskoiran hoito on suhteellisen helppoa, mutta se vaatii säännöllistä huolenpitoa. Shetlanninlammaskoirat ovat ystävällisiä ja energisiä koiria, jotka sopivat hyvin lapsiperheisiin.

Korvat

Shetlanninlammaskoiran korvat tulisi tarkistaa säännöllisesti, sillä ne voivat kerätä likaa ja kosteutta. Korvat tulisi puhdistaa tarvittaessa ja tarkistaa, ettei niissä ole tulehduksia tai muita ongelmia.

Turkinhoito

Shetlanninlammaskoiran turkki on pitkä ja pörröinen, joten se tarvitsee säännöllistä harjaamista. Turkki tulisi harjata viikoittain, jotta se pysyy terveenä ja kauniina. Erityistä huomiota tulisi kiinnittää korvien takana oleviin karvoihin, jotka takkuuntuvat helposti.

Karvanlähtöaikoina shetlanninlammaskoiran turkki tulisi harjata normaalia useammin. Kastele turkki ennen harjaamista, jotta se ei vaurioidu. Shetlanninlammaskoiran turkki on helppohoitoinen, mutta vaatii säännöllistä huolenpitoa.

Yhteenvetona voidaan todeta, että shetlanninlammaskoiran hoito on suhteellisen helppoa, mutta se vaatii säännöllistä huolenpitoa. Turkki tulisi harjata viikoittain ja korvat tarkistaa säännöllisesti. Shetlanninlammaskoirat sopivat hyvin lapsiperheisiin ja ovat ystävällisiä ja energisiä koiria.

Shetlanninlammaskoiran näyttelyt

Shetlanninlammaskoirat ovat erittäin suosittuja koiria Suomessa ja niitä nähdään usein koiranäyttelyissä. Koiranäyttelyt ovat tapahtumia, joissa koirat arvostellaan niiden rodunomaisuuden ja ulkonäön perusteella. Näyttelyt ovat myös hyvä paikka tavata muita koiranomistajia ja jakaa kokemuksia.

Suomessa järjestetään vuosittain useita shetlanninlammaskoirien erikoisnäyttelyitä, joissa arvostellaan vain kyseistä rotua. Näyttelyissä on eri luokkia, kuten pentuluokka, junioriluokka, avoin luokka, valioluokka ja veteraaniluokka. Näyttelyissä arvostellaan myös jälkeläisluokkia ja kasvattajaluokkia.

Koiranäyttelyissä shetlanninlammaskoirat kilpailevat muiden saman rotuisen koirien kanssa. Koirat arvostellaan ulkonäön, liikkeiden ja käytöksen perusteella. Tuomari arvostelee koiran jokaisen ominaisuuden erikseen ja antaa lopuksi yleisarvion koiran kokonaisuudesta.

Shetlanninlammaskoirien näyttelyissä on myös erityinen Sohvachampion-luokka, johon voivat osallistua kaikki koirat, jotka eivät ole kilpailuluokassa tai kasvattajaluokassa. Tämä luokka on tarkoitettu kaikille koirille, jotka ovat erityisen hyviä sohvalla loikoilemassa.

Näyttelyt ovat erinomainen tapa tutustua shetlanninlammaskoiriin ja tavata muita saman rotuisia koiria. Näyttelyissä voi myös oppia lisää rodusta ja sen ominaisuuksista. Shetlanninlammaskoirien näyttelyt ovat suosittuja tapahtumia, joissa voi nähdä kauniita ja rodunomaisia koiria.

Shetlanninlammaskoira maatilalla

Shetlanninlammaskoiran ja lampaiden suhde

Shetlanninlammaskoirat ovat perinteisesti käytetty paimenkoirina, ja niiden tehtävänä on ollut auttaa karjankasvattajia hallitsemaan lampaita. Shetlanninlammaskoiran ja lampaiden suhde on ollut pitkä ja hedelmällinen, ja nämä kaksi eläintä ovat kehittäneet hyvin erityisen suhteen toisiinsa.

Shetlanninlammaskoirat ovat erittäin älykkäitä ja nopeita oppimaan, ja ne ovat erittäin tarkkoja ja taitavia paimenia. Ne ovat erittäin hyviä lukemaan lampaiden käyttäytymistä, ja ne voivat helposti havaita, mikä lammas on sairas tai tarvitsee apua. Shetlanninlammaskoirat ovat myös erittäin kärsivällisiä ja helliä lampaiden kanssa, ja ne voivat auttaa lampaita tuntemaan olonsa turvalliseksi ja rauhalliseksi.

Lampaiden ja shetlanninlammaskoirien suhde on hyvin ainutlaatuinen, ja se on kehittynyt vuosisatojen aikana. Lampaiden ja shetlanninlammaskoirien yhteistyö on tärkeää, jotta karjankasvattajat voivat hallita lampaitaan tehokkaasti ja turvallisesti. Shetlanninlammaskoirat ovat erittäin tärkeitä lampaiden hyvinvoinnin kannalta, ja ne voivat auttaa vähentämään stressiä ja ahdistusta, jota lampaat voivat kokea.

Yhteenvetona voidaan todeta, että shetlanninlammaskoiran ja lampaiden suhde on hyvin ainutlaatuinen ja tärkeä. Shetlanninlammaskoirat ovat erittäin taitavia paimenia, ja ne voivat auttaa lampaita tuntemaan olonsa turvalliseksi ja rauhalliseksi. Lampaiden ja shetlanninlammaskoirien yhteistyö on tärkeää, jotta karjankasvattajat voivat hallita lampaitaan tehokkaasti ja turvallisesti.

Usein kysytyt kysymykset

Mistä löytää shetlanninlammaskoira pentuja?

Shetlanninlammaskoiran pentuja voi löytää kasvattajilta tai eläinsuojeluyhdistyksiltä. On tärkeää valita vastuullinen kasvattaja, joka huolehtii koirien hyvinvoinnista ja terveydestä. Kasvattajat voivat myös auttaa valitsemaan sopivan koiran omiin tarpeisiin ja elämäntilanteeseen.

Millaisia ovat lyhytkarvaiset shetlanninlammaskoirat?

Shetlanninlammaskoira on pitkäkarvainen rotu, eikä lyhytkarvaista versiota ole olemassa. Rotu on tunnettu pitkästä ja tiheästä turkistaan, joka vaatii säännöllistä hoitoa ja trimmausta.

Onko aikuista shelttiä myynnissä?

Aikuista shelttiä voi löytää esimerkiksi eläinsuojeluyhdistysten kautta. On tärkeää varmistaa, että koira on terve ja että sen tausta on tiedossa ennen adoptiota. Kasvattajat voivat myös joskus myydä aikuisia koiria, esimerkiksi jos koira on jäänyt eläkkeelle jalostuskäytöstä.

Milloin soopeli sheltti pentuja on saatavilla?

Shetlanninlammaskoiran soopeli väri on yksi mahdollinen väri rotulla, mutta pentueiden saatavuus vaihtelee kasvattajittain. On tärkeää tutustua kasvattajan pentusuunnitelmiin ja varata pentu ajoissa, sillä shelttipentueet ovat usein suosittuja.

Mikä on shetlanninlammaskoiran keski-ikä?

Shetlanninlammaskoiran keski-ikä on noin 12-14 vuotta. Rotu on yleisesti terve, mutta sillä voi esiintyä joitakin perinnöllisiä sairauksia, kuten silmäsairauksia ja lonkkavikoja. Hyvä kasvattaja huolehtii siitä, että pentujen vanhemmat ovat terveitä ja että pentujen terveydentila tarkistetaan ennen luovutusta.

Mitä värejä shetlanninlammaskoirat voivat olla?

Shetlanninlammaskoiran voi olla useita eri värejä, kuten musta, tricolour, soopeli, sininen merle ja sable. Jokaisella värillä voi olla erilaisia sävyjä ja merkkejä, kuten valkoisia rintamerkkejä tai tan-merkkejä. Rotumääritelmän mukaan shetlanninlammaskoiran turkki voi olla joko kokomusta tai sinimerle, mutta muut värit ovat sallittuja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *